Choď na obsah Choď na menu
 


Mačacie choroby

Vírus

Mačací leukovírus (FeLV) je pôvodcom leukózy, nazývanej tiež mačacia leukémia. Ide o gammaretrovírus. Ten existuje v troch typoch (A, B a C), pričom iba podtyp A spôsobuje toto smrteľné ochorenie.

Mimo tela mačky je vírus veľmi nestály, ničia ho vyššie teploty, sucho a slnečné žiarenie. Vo vlhku a pri izbovej teplote môže vírus prežívať po dobu 7 dní. Vírus je citlivý na väčšinu dezinfekčných prostriedkov. Obavy o zdravie zvieraťa vo veterinárnych ambulanciách a na výstavách sú za dodržiavania hygienických predpisov neopodstatnené.

Tento vírus je špecifický pre mačky a nebol preukázaný prenos na iné zvieratá alebo na človeka. Vnímavé sú všetky plemená mačiek a choroba sa postihuje zvieratá po celom svete. Častejšie sa vyskytuje u mačiek chovaných voľne alebo polovoľne a tiež u mačiek chovaných vo väčších skupinách (útulky, mačacie azyly, veľkochovy).

________________________________________________________________________

Prenos

Nákaza sa prenáša z mačky na mačku náhodným kontaktom (uhryznutie, poškriabanie). Mačka predáva infekciu svojim potomkom placentou a mliekom. Doterajšie výskumy poukazujú na skutočnosť, že po dobu 1 mesiaca sú mačiatka pred nákazou chránené prijímaním mledziva.

Už na druhý až dvanásty deň po infikovaní sa vírus rozširuje lymfatickou cestou (v uzlinách dutiny ústnej a v krku), potom sa šíri do kostnej drene a čreva. Pri zníženej obranyschopnosti dochádza k virémii.

______________________________________________________________________

Klinické príznaky

Prvotná infekcia sa prejavuje vysokými teplotami, nechutenstvom a apatiou. Mačatá zvyčajne uhynú, dospelé mačky pokiaľ infekciu prekonajú, stávajú sa prenášačmi vírusu. Pri strese alebo poklese obranyschopnosti sa choroba prejaví u dospelej mačky neskôr.

Príznaky FeLV nemusia byť špecifické. Mačka celkovo chradne, môže mať zväčšené uzliny, môže tiež trpieť na rôzne zápalové ochorenia (dutina ústna, zvukovod, koža). V neskoršom štádiu sa pridružujú nádorové ochorenia rôznych orgánov, rozvíja sa leukémia. Vírus zasahuje všetky telesné sústavy. Vyvoláva stratu imunity s následnými druhotnými infekciami.

Infikované kotné mačky neprejavujúce príznaky ochorenia porodia buď predčasne, alebo sa jej narodia mŕtve plody, prípadne mačiatka takmer okamžite hynú.

______________________________________________________________________

Terapia

Nie je známa účinná terapia. Pri podozrení na ochorenie je potrebné zviera oddeliť od ostatných mačiek a tiež oddeliť mačky, ktoré s ňou prišli do styku. Liečia sa sekundárne infekcie, pričom ich liečba vedie k predĺženiu života mačky aj na niekoľko rokov a zmierňujú jej utrpenie.

Mačky s pozitívnym testom na FeLV sa nesmú vakcinovať proti tomuto ochoreniu ako ani proti iným chorobám pre nedostatočnú schopnosť tvorby protilátok

_____________________________________________________________________

Prevencia

Prevencia spočíva v oddelení chorých zvierat od zdravých. Je potrebná karanténa a krvný test nových zvierat v domácnosti. Dôležitá je vakcinácia. Očkujú sa zdravé zvieratá, ktorým bol bezprostredne pred očkovaním urobený krvný test s negatívnym výsledkom.

________________________________________________________________________

Test

FeLV test je imunochromatografický test detekujúci FeLV antigény v krvi, sére či plazme.

______________________________________________________________________

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Slabé mačiatko

(Jozef , 5. 8. 2020 23:27)

Zdravím pred skoro týždňom som našiel na našej záhrade pobehovať malé mačiatko nemalo v blízkosti matku aj keď som prešiel pár metrov aby som ju nejakým spôsobom našiel a tak som si ho nehal. Problém je v tom že má slabé nohy aj labky ale skôr len nohy slabý nie je lebo nám skoro vždy behá po byte len proste má slabé nohy keď behá tak veľa krát padne alebo klha. Keď som ho mal prvé 3 dni tak to bolo horšie a mal ich moc slabé ale teraz sa to zlepšuje mám taký pocit no aj tak sa mi to nezda. Rozmýšľam že s ním pôjdem k veteránovi ale dopredu by som ocenil niekoho kto by mi poradíl lebo aj mám taký pocit že preto má take slabé nohy lebo má asi okolo 5-6 týždňov a proste je ešte malé mačiatko ale neviem no prosím poradiť.

Zvracanie

(Strach, 25. 6. 2016 15:55)

Ahoj môj kocúrik začal zvracať a ja neviem čo s tím neprejavil žiadne iné príznaky.

Zvracanie

(Strach, 25. 6. 2016 15:55)

Ahoj môj kocúrik začal zvracať a ja neviem čo s tím neprejavil žiadne iné príznaky.

macka

(mmm, 27. 8. 2014 15:38)

Preco ma mačiatko jedno neotvorene oko

Re: macka

(Daja, 15. 6. 2015 21:51)

Ahojte.. ja by som vám chcela poradiť...tiež som mala mačiatka a aj teraz mám..ale tomu prvému sa stale lepili očka a hnisali mu :// ani u zverolekara sme neboli lebo som si myslela že to prejde tam som si zobrala niaké dve čisté utierky (jednu mokru a druhu sucho) aby som stou suchou mohla mu utrieť tie očká...no a trošku som mu prešla stou mokrou utierkou po tých očkách ale musia byť čisté !! no a potom som prešla stou suchou no a to som mu robila asi stále a už to nerobilo :)) ale neviem ako to bolo u vás :)

Co je mojej macke?

(Jarka, 14. 2. 2015 4:52)

Moja macka je tak napoli vonku i dnu naposledy vracala jednorazovo zeleny sopel,nie je na nej nic poznat len ma mensiu chut do jedenia a utahuje sa do kutov rohov,co to znamena?

maciatko

(maciatko, 19. 9. 2014 16:29)

moje maciatko je chude a stale chce spat priznak prosi mrychlo

Neviem čo mm robiť

(Laura, 28. 7. 2014 20:06)

Ahojte moja mačka slintá z úst žltú tekutinu a neviem čo jej je prosím vás pomožte mi...

moj kocurik

(vanesa, 27. 4. 2014 17:18)

Moj kocurik stale len leží mame ho vonku na stole v altanku mame malu madračku na nej spi od rana do večera len leží len občas vibehne von neviem či je unaveny alebo je to choroba

pomozte mi prosim

(Anka, 19. 10. 2013 12:22)

Dobry den,chcela by som sa s Vami poradit,co je s mojou mackou,ked uz dva dni nic nevylucuje,je slaba,apaticka,má tvz placuce oci a vacsinou vycerene zuby.Macka ma 8 rokov.Rada by som vedela,co jej je a ako jej mozem pomoct.Dakujem za rady.